World-class Workplace | 17 jaar ervaring | 1000+ zorgprofessionals
World-class Workplace | 17 jaar ervaring | 1000+ zorgprofessionals

ANIOS Psychiatrie

Werken als ANIOS in de psychiatrie geeft je de kans praktijkervaring op te doen in dit vakgebied en helpt je te ontdekken of psychiatrie een specialisatie is die bij jou past. De medische kennis en ervaring die je opdoet in het contact met patiënten is heel waardevol voor de rest van je loopbaan. Als basisarts in de GGZ help je verschillende cliënten met psychische problemen. Lees hier alles over het beroep of bekijk direct onze ANIOS vacatures.

Wat doet een ANIOS psychiatrie?

Een ANIOS (arts niet in opleiding tot specialist) heeft de studie Geneeskunde afgerond, maar is nog niet gespecialiseerd. Als ANIOS ben je niet eindverantwoordelijk, dat is de medisch specialist. In dit geval de psychiater. Als ANIOS psychiatrie voer je veel dezelfde werkzaamheden uit als een psychiater doet, maar je hebt minder verantwoordelijkheden. Je werkt in een verschillende soorten GGZ-instelling en begeleidt en behandelt mensen met mentale gezondheidsproblemen.

Vakgebieden in de psychiatrie

Je werkt in een multidisciplinair team en stelt behandelplannen op in samenwerking met de psychiater en/of andere medisch specialisten. Je patiënten hebben psychische klachten. Je moet daarom over voldoende empathisch vermogen beschikken om hen een goed luisterend oor te bieden en een fijne gesprekspartner te zijn. Er zijn verschillende disciplines waarin je aan de slag kan. Forensische psychiatrie richt zich op de relatie tussen psychiatrie en rechtssysteem. Je evalueert patiënten voor strafrechtelijke of civiele procedures, behandelt patiënten met een geschiedenis van crimineel gedrag en werkt mogelijk in een gevangenis- of forensische instelling.
 • Ouderenpsychiatrie
 • Kinder- en jeugdpsychiatrie
 • Verslavingspsychiatrie
 • Forensische psychiatrie

Welke werkzaamheden kan je verwachten in de psychiatrie?

De werkzaamheden zijn zeer divers en zullen variëren per zorginstelling, maar de volgende taken kan je verwachten:
 • Intakegesprekken voeren
 • Diagnoses stellen
 • Behandelplannen opstellen
 • Contact onderhouden met patiënten
 • Overleg met psychiaters, psychologen en andere zorgprofessionals.

Wat kun je leren en ontwikkelen?

Als ANIOS psychiatrie ontwikkel je het vermogen om gedegen klinische beoordelingen uit te voeren en relevante informatie te verzamelen over de mentale toestand van de patiënt.

 • Diagnostische vaardigheden

  Het kunnen diagnosticeren van psychiatrische aandoeningen op basis van verzamelde informatie en het begrijpen van diagnostische criteria.

 • Behandelplanning

  Het opstellen van behandelplannen die aansluiten bij de individuele behoeften van de patiënt en het coördineren van effectieve behandelingen.

 • Multidisciplinaire samenwerking

  In de psychiatrie werk je vaak samen met een multidisciplinair team, waaronder psychiaters, psychologen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en therapeuten. Je leert effectief samen te werken met deze verschillende professionals om de best mogelijke zorg voor de patiënten te bieden.

 • Crisismanagement

  Je leert hoe je psychiatrische crisissituaties kunt herkennen en beheren, waaronder suïcidaliteit, agitatie, psychotische episoden en verslavingsproblemen. Dit omvat het ontwikkelen van de vaardigheden om snel te handelen en effectief te de-escaleren in noodsituaties.

Hoe ziet je werkomgeving eruit?

Je kan aan de slag in het ziekenhuis op de afdeling Psychiatrie, maar je kunt er ook voor kiezen om bij verschillende soorten GGZ-instellingen aan de slag te gaan. Werk je via Lead Healthcare? Dan zul je altijd buiten het ziekenhuis aan het werk gaan.

ANIOS psychiatrie salaris

Bij Lead Healthcare kun je rekenen op een uitstekend startsalaris vanaf €5.222,- (op basis van 36 uur per week en incl. 13 maand) als recent afgestudeerd basisarts. Daarnaast krijg je ORT over je volledige uurloon, direct een contract voor onbepaalde tijd en een leaseauto met tankpas die je ook privé mag rijden.

Laat je adviseren!

Kom een kop koffie drinken met één van onze recruiters. Dan bespreken we jouw wensen en ambities en de mogelijkheden bij Lead Healthcare.

1000+

zorgprofessionals

600+

opdrachtgevers

8,4

beoordeling door onze collega's

17+

jaar ervaring in het bemiddelen van zorgprofessionals