World-class Workplace | 17 jaar ervaring | 1000+ zorgprofessionals
World-class Workplace | 17 jaar ervaring | 1000+ zorgprofessionals

Van kleins af aan heeft Maartje haar doel helder voor ogen: net als haar zus verpleegkundige worden. Niets staat haar droom in de weg. Ze komt eigenlijk van MBO niveau 3, maar is vastbesloten om de opleiding verpleegkundige niveau 4 te doen. Door haar drive krijgt ze het voordeel van de twijfel. En dat blijkt terecht. Maartje slaagt met een tien en haar droom wordt werkelijkheid. Nu een aantal jaar later motiveert ze andere beginnende verpleegkundigen met haar eigen TikTok: zorgtips. Maartje vertelt haar verhaal.

Als klein meisje keek ik enorm naar mijn zus op. Ze is tien jaar ouder en had al snel huisje, boompje, beestje. Toen ik mijn zus in haar witte pak in het ziekenhuis zag wist ik het zeker: ik word ook verpleegkundige. In het ziekenhuis kreeg ik een echt wauw-gevoel. Het enige dat mij in de weg stond om deze droom te verwezenlijken was zowel mijn eigen als de twijfel van anderen. De twijfel of ik het wel aankon. Aan mijn passie voor de zorg heb ik nooit getwijfeld.

Met mijn discipline liet ik zien dat er geen twijfel nodig was. Ik rondde mijn studie af met een tien. Het enige nadeel was dat ik door het gebrek aan stageplekken in het ziekenhuis tijdens Covid, weinig ziekenhuiservaring had. Daarom belandde ik in de thuiszorg. Ik wilde dolgraag doorgroeien, maar wist niet hoe. Totdat ik via Linkedin een bericht van Lead Healthcare kreeg. Tijdens het gesprek legde ik alle kaarten op tafel. Ze boden me aan om bij een minder complexe afdeling in het ziekenhuis te gaan werken. We vonden het beide spannend. Dat is inmiddels bijna 2 jaar geleden. Na veel zelfstudie én de opgedane ziekenhuiservaring ben ik nu eindelijk waar ik wil zijn: in een witte jas op de acute opname afdeling.

Vlot, maar pittig

Ik ben echt op mijn plek op de acute opname afdeling. Je ziet patiënten vaak maximaal 48 uur en daar maak ik altijd de best mogelijke 48 uur van. Ik krijg energie van de snelheid. Stilstaan is niks voor mij. Door de diversiteit in ziektebeelden blijf ik scherp en leer ik elke dag. Daarnaast heb ik de fijnste collega’s die ik me maar kan wensen.

Werken op deze afdeling is soms net topsport. Het belangrijkste is dat je altijd je hoofd koel moet houden. En dat is soms best lastig. Je hebt bijvoorbeeld vijf patiënten, waarvan er één echt heel ziek is en je volledige focus nodig heeft. Ondertussen moet er ook nog een nieuwe patiënt opgehaald worden van de spoedeisende hulp. Dit soort momenten vragen om kalmte én een strakke planning voor zover mogelijk. Want één ding is zeker; op deze afdeling heb je nooit alles zelf in de hand.   

Oog voor mentale gezondheid

Ik krijg energie van het contact met mensen. Met mij kunnen ze altijd even lachen. En daar is veel behoefte aan. Als ik nieuwe patiënten krijg begin ik altijd met: “noem mij maar Maartje en jij hebt geluk, want dit wordt de gezelligste kamer van de afdeling.” Voor de glimlach die volgt doe ik het.

Wat voor verpleegkundige ik wil zijn? Eentje die net dat beetje extra doet. Ik ben altijd erg bezig met de mentale gesteldheid van mensen. Als ik verdriet of angst in iemand zijn ogen zie, neem ik daar even de tijd voor. Soms is een klopje op de schouder of een kop thee genoeg. Laatst lag er een man dagen op bed, omdat hij niet durfde te lopen. Ik ging met hem in gesprek en kwam erachter dat zijn broer en tevens steun en toeverlaat, vorige week was overleden. Met zijn angststoornis stond hij er nu helemaal alleen voor. Ik ben naast hem gaan zitten en heb met hem gepraat. Het gevolg? De patiënt heeft uiteindelijk een stuk zelfstandig gewandeld. Dat grijpt me aan én maakt tegelijkertijd mijn werk zo dankbaar.

TikTok met zorgtips

Onlangs heb ik een TikTok opgezet boordevol zorgtips. Vooral voor beginnende verpleegkundigen die ook in mijn schoenen staan. Ik vertel je alles wat je niet op je opleiding leert. Maar dat niet alleen. Ik maak diverse ziektebeelden bespreekbaar, juist ook voor patiënten. Zo probeer ik taboes over bijvoorbeeld de ziekte van Crohn en epilepsie te doorbreken. Educatief, maar met humor. Zo zou ik mijn video’s beschrijven.

Laatst ontving ik een berichtje van een beginnend verpleegkundige: ik voel me zo begrepen door hoe je dit uitlegt. Daarentegen vinden patiënten het juist heel interessant om ziektebeelden vanuit de blik van een verpleegkundige te zien.

Eén grote familie 

Toen ik net bij Lead Healthcare begon voelde het als één grote familie. Inmiddels is het bedrijf flink gegroeid, maar is dit gevoel gebleven. Onlangs is er een soort interne tool die een mix is tussen twitter en Facebook gelanceerd waarop alle zorgprofessionals contact met elkaar kunnen hebben. Het voelt gewoon fijn. Vanaf moment één was het een veilige omgeving waar ik 100% mezelf kan zijn. Daarnaast is Lead Healthcare heel flexibel. En dat heb ik nodig. Want bij een flexibele verpleegkundige, hoort een flexibele werkgever. Lead Healthcare laat mij groeien en zorgt dat ik topprestaties neerzet.

“Ik motiveer beginnende verpleegkundigen”

Andere succes verhalen van zorgverleners

Slide 1 of 5
Bekijk alle ervaringen